(0416) 67 39 67 info@vanweeswaalwijk.nl

Robotiseren van productielijnen voor de voedingsmiddelenindustrie

Binnen onze werkplaats hebben diverse opstellingen van speciaal-machines en productielijnen gestaan. Van Wees Waalwijk bouwt ze op maat in alle soorten en maten voor bedrijven in diverse sectoren. Van een sigarenboormachine en een dekselmontagemachine, tot de vlaaienuitwerprobot en complete verpakkings- en transportlijnen. Geen machine gaat de deur uit voordat die uitgebreid is getest. Dit geldt ook voor de voedingsmiddelenindustrie.

Robotiseren van productielijnen

Mobiele cobot voor een bakkerij

Een mooi voorbeeld van het robotiseren van een productieproces is het maken van een mobiele cobot voor een bakkerij. Het idee voor de mobiele cobot (de collaborative robot, een robot die samenwerkt met mensen) ontstond, toen bleek dat nog veel handelingen handmatig werden gedaan die eigenlijk geautomatiseerd kunnen worden. 

Het probleem was dat die handelingen op meerdere plekken binnen de bakkerij plaatsvonden. De oplossing: breng niet het werk naar de robot, maar de robot naar het werk.” Een mobiele cobot dus, die multi-inzetbaar en eenvoudig te programmeren is, weinig ruimte inneemt en geen veiligheidskooi nodig heeft. 

Een extra ‘medewerker’ 

De ontwikkelde mobiele cobot dient meerdere doelen. De machine neemt in de eerste plaats zwaar en eentonig werk over van mensen die vaak onder ongunstige omstandigheden werken. Naast minder uitval van personeel, verhoogt de mobiele cobot ook de voedselveiligheid, vermindert hij de voedselverspilling en worden bedrijven minder afhankelijk van de krapte op de arbeidsmarkt. De cobot als extra ‘medewerker’ biedt dus een hoop voordelen.

Niet alleen voor grote bedrijven

Grote bedrijven investeren eerder in automatisering dan kleinere bedrijven. Terwijl ook daar zwaar eentonig werk wordt verricht. Door mensen het voorbereidende werk te laten doen en de robot het uitvoerende werk, kunnen bedrijven de productie sneller opschalen, meer klanten bedienen en nog meer diversiteit bieden. Dat komt de voedselsector alleen maar ten goede.

Bovenstaand stuk is een korte samenvatting van een artikel dat is geschreven door Agrifood U kunt het hele artikel hier lezen.

Benieuwd naar de mogelijkheden bij Van Wees Waalwijk? Neem dan contact met ons op!

    Share This
    Optimized with PageSpeed Ninja