(0416) 67 39 67 info@vanweeswaalwijk.nl

Automatisering in de bakkerij met de Van Wees Waalwijk Robot

De Brabantse onderneming Van Wees Waalwijk heeft een innovatieve robot ontwikkeld die automatisering in de bakkerij-industrie mogelijk maakt. Deze innovatie is hard nodig, gezien het tekort aan goed opgeleid en ervaren personeel, de zwaarte van het werk, en de moeilijke werktijden. Innovatie, digitalisering en automatisering bieden de oplossing.

Automatisering in de bakkerij

Brood Bakken met Robots

Bij de Belgische Mariën Meesterbakkers werken medewerkers inmiddels succesvol samen met de robot van Van Wees Waalwijk om brood te bakken. Deze samenwerking is een resultaat van het Europese innovatieproject HIGHFIVE, waar AgriFood Capital een partner in is.

Ondersteuning voor Ondernemers

Slimme technologieën spelen een cruciale rol in het voedselsysteem van de toekomst. Ze helpen niet alleen duurzamer te produceren, maar bieden ook een oplossing voor het groeiende personeelstekort. AgriFood Capital stimuleert initiatieven om onderzoek naar en toepassing van data, ICT en techniek in de gehele keten van boer tot bord te versnellen. Via HIGHFIVE krijgen mkb-ondernemingen steun voor hun digitale innovatieprojecten in de vorm van subsidies, coaching en/of training. Dit programma richt zich met name op bedrijven uit Brabant.

Andries van der Werf, directeur van Van Wees Waalwijk, licht toe: “De rol van het programma is dat we deze oplossing, middels dit programma, ook een grotere spinoff kunnen geven”.

Brabantse Technologie in Actie

Binnen HIGHFIVE werken Van Wees Waalwijk en de Belgische Mariën Meesterbakkers samen aan de verdere automatisering van een bakkerij in Balen. Beide bedrijven kennen elkaar van een eerder Europees project (S3FOOD) waarin Van Wees Waalwijk de eerste mobiele cobot op maat voor de bakkerij ontwikkelde. De huidige samenwerking richt zich op de uitbreiding van de inzetmogelijkheden van deze cobot, ookwel Tweety genoemd vanwege de gele kleur. Dankzij deze Brabantse technologie kunnen de medewerkers van de bakkerij nu met hulp van een robot brood bakken en verwerken, wat het werk lichter maakt en er minder handen nodig zijn.

Next Tech Food Factories

In Nederland wordt het Europese HIGHFIVE-project uitgevoerd onder de vlag van Next Tech Food Factories. Dit programmabureau van AgriFood Capital en Brainport Development bevordert de toepassing van slimme technologieën in de voedselverwerkende industrie. Geavanceerde hightech systemen helpen voedselverwerkers om efficiënter en duurzamer te opereren, met een focus op kwaliteit en voedselveiligheid.

Share This
Optimized with PageSpeed Ninja